Matcha cava med din hemlagade mat

Det är trevligt att laga mat och sedan avnjuta den med en god dryck. Om du gillar matlagning kan du lyfta din mat till nya höjder genom att matcha rätt dryck till den aktuella maträtten. När du ska välja dryck kan du med fördel välja cava som är ett härligt mousserande vin. Det passar väldigt bra på sommaren när det är varmt ute.

Mousserande vin och mat

Cava är ett spanskt mousserande vin som oftast är mycket prisvärt. Det speciella med cava är att vinet tillverkas enligt den mer traditionella metoden precis som champagne gör. Jäsningsmetoden gör att cava inte bara passar utmärkt som sällskapsdryck utan även till olika maträtter. Cava är lite mer matvänlig än vad champagne är och det beror främst på att syran inte är fullt lika knivskarp. Det beror på att druvorna odlas i Spanien som har ett varmare klimat. För det mesta är cava torr med inslag av gula och röda äpplen.

Tillaga olika tapasrätter

När det gäller mat och vin kan du generellt utgå ifrån att ett vin passar bra tillsammans med maträtter från samma ursprung. Eftersom cava är spanskt passar det perfekt tillsammans med olika tapasrätter. Exempelvis passar det bra till charkuterier, olika röror, ostar och skaldjur. När du ska välja ostar passar milda ostar gjorda på ko- eller getmjölk bäst. Du kan med fördel välja ostar som är krämiga. Skaldjur med feta naturella såser som tillbehör passar också utmärkt tillsammans med cava.

Rosécava

Det finns faktiskt cava som har en del restsötma vilket gör att den sorten passar till olika japanska smaker och maträtter. En cava med 10 gram socker eller mer passar exempelvis perfekt till sushi. Det finns även rosécava som är lite mer fyllig och har en lite mer intensiv smak. En rosécava passar utmärkt tillsammans med olika charkuterier, lax och olika grillade rätter.

Bjud in till grillkväll

sommaren är det perfekt att bjuda in vännerna till en grillkväll. Eftersom cava passar bra både som sällskapsdryck och till mat är det ett väldigt bra alternativ. Tänk på att alltid erbjuda ett alkoholfritt alternativ om du bjuder över gäster. Ett tips är att du och gästerna lagar mat tillsammans för att göra det lite extra speciellt.