Laga mat som vårdar huden

Det är en självklarhet när det gäller hudvård att använda olika produkter för att vårda huden. Men det är faktiskt så att hudvård börjar redan i köket när du lagar din mat. Vad du äter har stor betydelse för hur din hud sedan mår. Kroppen och huden berättar genast om du har ätit något som den inte gillar. Att laga mat som är gynnsam för huden är faktiskt ett av det bästa hudvårdsknepen som finns. När du vårdar huden från insidan men även från utsidan med bra produkter ger du huden de absolut bästa förutsättningarna att må bra.

Laga mat från grunden

När du lagar mat från grunden på bra råvaror boostar du även ditt immunsystem som är gynnsamt för hela dig. Att äta bra mat är faktiskt en av det bästa sakerna du kan göra för din kropp. Anledningarna är många till varför du ska tänka mer hudvårdande när du lagar din mat. Om du exempelvis har inflammatoriska hudproblem kan dessa mildras genom att du äter bra och näringsrik mat. Genom att laga bra mat, helst från grunden, kan du även påverka ditt biologiska åldrande. Det betyder att du kan bromsa ålderstecken som kommer krypande.

Frossa i grönsaker

När du äter en kost som är bra på olika sätt ger du även kroppen ett försprång och därigenom kan den vinna över diverse yttre faktorer som är direkt skadliga för huden som exempelvis föroreningar i luften. Bra mat gör även så att du blir mätt och belåten, det är gynnsamt för hela kroppen. Det finns vissa saker som är bättre än andra när det gäller mat. Att äta antioxidanter är väldigt bra. Det hittar du i olika röda frukter och grönsaker som innehåller en antioxidant som heter lykopen. Den motverkar bland annat tidiga ålderstecken och fina linjer. Försök att laga mat med flera olika röda grönsaker.

Ät mycket omega-3

Fettsyror är en annan sak som är bra för huden. Omega-3 som finns ibland annat lax, ägg, avokado och olivolja är väldigt bra för huden. Ett tips är att tillaga någon maträtt med lax helst två gånger varje vecka. Till laxen kan du göra en god sallad med olika grönsaker. Prebiotika är goda bakterier som hjälper till att återfukta din hy. Sådana bakterier gynnar även tarmfloran. Du kan med fördel laga olika maträtter som innehåller mycket fibrer, lök, sparris, banan och jordärtskocka. Probiotika är också goda bakterier. Det är en mölksyrabakterie som finns ibland annat filmjölk, yoghurt och syrade grönsaker. Du kan med fördel börja syra dina grönsaker och servera till olika maträtter för att få i dig bra med probiotika.

Mineraler finns i flera olika råvaror

Det finns flera olika mineraler som är bra för huden, men även för håret och naglarna. Dessa mineraler finns i en rad olika livsmedel. Du ska helst lägga fokus på att få i dig zink, koppar, magnesium, järn, selen och jod. Detta finns i grönsaker, frukter, bär nötter och mycket annat. Du kan laga massor med spännande mat på alla dessa hudvårdande råvaror. Ett tips är att verkligen lägga fokus på att laga mat som innehåller mycket grönsaker, då kommer du att få i dig massor av dessa bra saker.