Laga bättre mat och gynna kroppen

Varje gång du äter något påverkas kroppen, inte minst tänderna. När du äter startar ett syraangrepp på tänderna, vilket är en nedbrytning av tänderna. Detta pågår under hela tiden du äter och ungefär 30 minuter efter. Socker är något som går hårt åt tänderna. En god kosthållning är därför gynnsamt för framförallt tänderna. Viss mat som du äter kan även ge ilningar i tänderna, vilket för många är obehagligt. Ilningar i tänderna är inte farligt men det är en indikation på att något inte står helt rätt till med dina tänder. Om du har ilningar i tänderna bör du ta dem på allvar. Mat och livsmedel som kan ge ilningar i tänderna är godis, glass, juice och annan mat med mycket syra.

Fyll skafferiet och frysen med basvaror

Genom att tänka på vilken mat du lagar kan du gynna din kropp på flera olika sätt och undvika exempelvis ilningar i tänderna. Vissa livsmedel och råvaror är bättre än andra. När du väljer att laga mat från grunden kan du på ett ännu bättre sätt välja vilken mat som du faktiskt ger kroppen. För att kunna laga nyttig mat är det bra att ha ett större utbud av basvaror hemma. Om du alltid har bra basvaror hemma kan du enklare laga bra mat men också göra matlagningen effektivare. Exempelvis är det bra att ha fullkornspasta, råris och bulgur hemma. Krossade tomater, bönor, linser och kikärtor är också bra basvaror som även har lång hållbarhet.

Ha alltid grönsaker hemma

Att se till att du har ett bra utbud av grönsaker är också väldigt bra. Frysta grönsaker är billigare än färska och de har länge hållbarhet. Om du har frysta grönsaker vet du att du alltid grönsaker hemma. Det finns många fördelar med att alltid addera grönsaker till den mat du ska äta. Grönsaker innehåller mycket vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Det är bra att försöka äta olika sorters grönsaker eftersom alla innehåller olika saker och mängd.

Frys in mat

Det finns tillfällen då tiden är knapp och det är svårt att hinna laga mat. Då är det guld värt att ha en måltid i frysen. Då kan du äta bra mat fast du har bråttom och tidsbrist. Du slipper dessutom lägga onödiga pengar på att köpa halvfabrikat eller hämtmat. Ett tips är att frysa in portionsvis, då är det enkelt att ta fram rätt mängd mat.

En bra kost ger utrymme för lite godsaker

En god kosthållning ger dig bättre chanser att leva ett friskt liv. Allt från tänderna till huden och håret gynnas av att du äter bra mat. Men med det sagt betyder det inte att du inte kan äta något gott lite nu och då. När du äter till största delen bra och näringstät mat finns det utrymme för att äta godsaker nu och då.