Coq au vin
Ska du imponera på någon, och denne någon inte är vegetarian, så är detta recept på Coq au vin för dig. Receptet vars namn betyder tupp i vin kommer från Bourgogne i Frankrike. Om du tror att denna klassiker är svår att lyckas med så tror du fel. Ta följande med en rejäl nypa salt och två stora nypor känsla och självsäkerhet så kommer det bli succé.
- En hel kyckling.
- En dl vetemjöl eller majsmjöl.
- Ett paket bacon.
- Ett par morötter.
- En klick tomatpuré.
- Två klickar smör.
- En klyfta vitlök.
- En handfull schalottenlökar.
- Mellan en halv och en hel flaska av ditt favoritvin (rött).
- Timjan och persilja.
- Salt och peppar.
Stycka kycklingen så som du själv vill ha bitarna storleksmässigt. Men tänk att åtta till tolv bitar är lagom. Lår plus vingar är fyra, så kroppen delar du i ytterligare fyra eller lite fler delar. Behåll benen, detta för smakens skull. Rulla bitarna ordentligt i mjölet och lägg i en gryta.
Grovhacka morötterna och schalottenlöken och lägg dem i samma gryta tillsammans med finhackad vitlök. Sätt på medelvärme.
Tillsammans med lite smör bryner du detta i grytan tills det börjar dofta lite. Klicka därpå i tomatpurén tillsammans bacon som du skurit i storlek efter din egen smak.
Efter ett par minuter stoppar du i timjan och häller över ditt vin. Låt sjuda i ca en halvtimme och strimla hackad persilja efteråt.
Denna smakrika, och till synes avancerade rätt, serveras företrädesvis med antingen ett mos gjort på potatis eller palsternacka, eller din egen favorit.