Odla dina egna grönsaker

Det är få saker som är så goda som de grödor man har odlat själv. Är du intresserad av matlagning och vill ta din matlagning till nästa nivå kan det vara en bra idé att du börjar odla dina egna grönsaker. Här nedan får du några tips på hur du kan gå tillväga för att börja odla grönsaker där hemma.

Skaffa fröer

Till att börja med behöver du ha fröer för att du ska kunna börja odla. Det finns många olika fröer att välja bland. Är du nybörjare är tomater ett bra sätt att börja odla. Andra exempel på grönsaker du kan odla själv är gurka, morot, chili, squash, majs, kronärtskocka, broccoli, spenat, sockerärt, grönkål och rödbeta. Du kan köpa alla sorters fröer online.

Börja odla

Förutom att du behöver fröer behöver du även ha näringsrik jord och något att börja förodla i. Många använder krukor eller avklippta mjölkförpackningar till att börja med. När du har fått hem dina fröer är du redo att börja odla. Det kan dock vara bra om du läser på om grönsaken först innan du börjar odla, eftersom olika grödor kräver olika saker. Men i regel brukar man kunna börja att förodla redan under februari. För att du ska lyckas med odlingen är det viktigt att du ställer plantorna i direkt solljus. Se också till att de får tillräckligt med vatten och tänk på att inte övervattna.

När plantorna vuxit till sig och det inte längre blir frost om nätterna kan du sätta ut dem i trädgården om du har en sådan. Det går även bra att odla i krukor eller pallkragar på balkongen.

Matlagningsredskap och bestick