Mandolin

Mandolinen utmärker sig i köket, inte bara för att den delar namn med ett musikinstrument. Den har också rykte om sig att vara ett farligt verktyg som orsakat många blodiga knogar och fingertoppar. Faktum är att mandolinen kräver stor varsamhet och vana för att användas på ett säkert sätt. Men har du någonsin funderat på varför den heter som musikinstrumentet?

En mandolin är en skärbräda med ett mycket vasst blad inbyggt. Detta blad sitter vanligtvis någonstans på mitten av brädan och när en grönsak förs fram och tillbaka över bladet så skivas den. Tjockleken på de skivor som mandolinen ger är beroende av hur långt bladet skjuter ut ovanför brädans övre yta. Det är vanligt att moderna mandoliner har ett tråg som man kan fästa under brädan. Detta tråg fångar sedan upp de tunna skivor som är resultatet efter varje tryckande svepning över brädan.

Musikinstrumentet mandolin är ett knäppinstrument och tillhör lutorna. Att det är knäppinstrument betyder att det är ett stränginstrument (som gitarren) men man spelar genom att knäppa på strängarna. Detta kräver en förfinad teknik och en mycket specifik rörelse med handleden för att bli bra. En rörelse, mycket liknande den som används då man trakterar musikinstrumentet, används också när en erfaren kock hanterar köksredskapet mandolin.

Man är ganska säker på att det redskap vi idag kallar för mandolin har sitt ursprung i det franska köket. Detta eftersom det är intimt förknippat med juliennes, alltså finskurna grönsaker som överensstämmer i storlek. Jämfört med finskurna grönsaker som beretts med kniv där det alltid blir en viss ofrånkomlig variation hur skicklig kocken än är.

Mandolinen används när man vill ha fint hyvlade grönsaker i jämna storlekar. Dessa används sedan i allt ifrån sallader till andra recept där de används som en vacker dekoration eller ingrediens.

Som nämndes inledningsvis så kräver mandolinen ett visst handlag när den används. När den trakteras slarvigt, eller av en ovan användare, så kan den orsaka ganska dramatiska skador. Den som misslyckats med att använda mandolin alltför många gånger kan ha nytta av följande tips: en mandolin kan ibland ersättas av en klassisk, svensk och säker osthyvel.