Erik Lallerstedt

Erik Lallerstedt föddes i Stockholm 1946, och är en framgångsrik krögare och kock. Under 2000-talet har Lallerstedt blivit känd även för den breda massan som tillverkare av färdiga såser som finns i dagligvaruhandeln. Lallerstedt har prisats av Gastronomiska Akademien flera gånger, om vilket vi återkommer till nedan

Efter att ha avslutat gymnasiet på Kungsholmen i Stockholm så gick Lallerstedt till sjöss. Tiden på havet gjorde att Lallerstedt hamnade i New York i slutet på 1960-talet. Närmare bestämt på det berömda hotellet Waldorf Astoria, känt bland annat för rätten waldorfsallad. Dock var det inte som kock som han arbetade där, utan som portier.

Lallerstedt har sedan 1970-talet varit framgångsrik i Stockholms krogbransch. Den allra första restaurangen han drev helt i egen regi var dock inte i huvudstaden utan i Borlänge, och det var hotellköket i ett hotell i staden. Men Gerdas fisk i Östermalmshallen upptog mycket av Lallerstedts tid från och med att han övertog ansvaret 1973.

Den första restaurangen i Stockholm som blev bekant för allmänheten var Erik Lallerstedts Restaurang & Ostronbar.

Både som kock och som krögare har Lallerstedt uppmärksammats av Gastronomiska Akademien. Bland annat har hans restaurang Eriks Fisk vunnit guldmedalj 1983.

Erik Lallerstedts Restaurang & Ostronbar har också fått ett internationellt erkännande med en stjärna i Guide Michelin.