Paul Bocuse

Paul Bocuse föddes i en liten stad i östra Frankrike 1926 och dog 2018 i Lyon, inte långt ifrån sin födelsestad. Bocuse är känd både för sitt innovativa sätt att laga traditionell fransk mat och för att ha grundat den tävling som också bär hans namn – Bocuse d’Or.

Paul Bocuse började sin resa i matens värld så som han slutade den – som en nyfiken och särskilt begåvad kock. Faktum är att man brukar räkna Bocuse som en av de främsta inom nouvelle cuisine, den nya franska vågen inom fransk kokkonst. Konceptet bygger på klassisk fransk matlagning med lite mindre fokus på energiinnehåll och mer fokus på estetik och presentation.

Bocuse grundade kock-VM, tävlingen för kockar, som blivit känd och erkänd som världens främsta inom gastronomin. Detta skedde 1987 och sedan dess hålls tävlingen vartannat år. Som kuriosa kan nämnas att Sverige haft stora framgångar i tävlingen, med otaliga första-, andra- och tredjeplatser.

Man skulle kunna tro att tävlingen vunnits av fransmän flest gånger, men faktum är man ofta hittar en nordeuropé i högst upp på prispallen. Danska och norska kockar har knipit förstaplatsen flera gånger de senaste decennierna.